وقتی در جستجوی خرید یک لپتاپ مناسب برای خود هستید، نکات زیادی از طرف فروشندهها به شما گوشزد میشود. گاهی اوقات نکات اشتباهی را مطرح میکنند و گاهی هم مطالبی را که قبلا به آنها گفته شده طوطیوار برای شما تکرار میکنند و بعضی مواقع هم اقدامات خودسرانه بعضی فروشندگان برای فروش بیشتر و دریافت کارمزد بالاتر را شاهد هستیم. با توجه به این که نکاتی که به اشتباه یا به دروغ گفته میشوند، زیاد هستند، در ادامه به بعضی از مواردی که هنگام خرید لپتاپ الزاما صحیح نیستند یا به اصطلاح غلطهای رایج هستند، میپردازیم.
1- لپتاپ چهار هستهای بهتر از دو هستهای است!
مسئله این است که بسیاری از برنامهها از هر چهار هسته موجود در پردازندههای چهار هستهای استفاده نمیکنند. البته مثالهای نقضی در این زمینه وجود دارد مانند رندر تصاویر سه بعدی، شبیهسازیهای علمی، بنچمارکهای مصنوعی مانند شمارش عدد پی تا یک میلیون رقم اعشار و ... ولی اگر بخواهیم واقعبینانه در این مورد نظر دهیم در مورد بسیاری از نرمافزارهایی که کاربران عادی از آنها استفاده میکنند، بیش از دو هسته کمک چندانی به کاربر نخواهد کرد.
اما چرا بیش از دو هسته کمک زیادی به کاربر نمیکند؟ چون باید نرمافزار مورد نظر به گونهای حرفهای نوشته شده باشد تا حجم کاری را به نسبتهای مختلف برای هر هسته بصورت جداگانه بفرستد و بسته به کاری که نرمافزار انجام میدهد، برنامهنویسی چنین حالتی به این آسانیها نیست. همچنین بعضی از عملکردها بر روی یک هسته به مراتب بهینهتر پاسخ داده میشوند تا روی چهار هسته!
با توجه به توضیحات بالا، میتوان گفت که یک پردازشگر دو هستهای 2 گیگاهرتز، در بسیاری از موارد، بهتر از یک پردازشگر چهارهستهای 1.8 گیگاهرتزی عمل میکند چرا که برنامهها معمولا از همان دو هسته استفاده میکنند و اگر هستهها را بصورت جداگانه در نظر بگیریم، چیپ دو هستهای سریعتر عمل مینماید.
برداشت نادرست دیگری هم در این زمینه وجود دارد و آن این است که پردازشگر 4 هستهای 2 گیگاهرتز، 8 گیگاهرتز قدرت در اختیار شما قرار میدهد. این امر درست نیست و شما در بسیاری از مواقع قدرت فوقالعادهی 8 گیگاهرتز را برای هر نرمافزار یا هر عملکرد سیستمی در اختیار نخواهید داشت. اگر چه کدهایی برای تقسیم حجم کار برای هستههای مختلف وجود دارد ولی در بسیاری از مواقع این کدها آنطور که باید تاثیرگذار نیستند و نرم افزارها هم باید به طور خاصی با استفاده از تکنیک های پردازش موازی کدنویسی شده باشند تا بتوانند از فواید این کدها بهرهمند شوند.
البته نرمافزارهایی مثل Handbrake و 3DSMAX وجود دارند که از تمام ظرفیت هستههای پردازنده شما استفاده میکنند ولی اگر از این نرمافزارها استفاده میکنید، حتما میدانید که هرچه هسته پردازشگر شما بیشتر باشد، بهتر است و اگر احیانا با این نرمافزارها آشنایی ندارید به این مفهوم است که همان پردازشگر دو هستهای پاسخگوی کار شما خواهد بود.
شاید جالب باشد که بدانید بعضی از نرمافزارها همچنان از یک هسته استفاده میکنند و اگر شما پردازنده 4 هستهای 2 گیگاهرتز داشته باشید، در هنگام کار با این نرمافزارها کلا به یک هستهی 2 گیگاهرتزی محدود میشوید.
2- باید پردازندهای با فرکانس کلاک بالاتر بخرید!
زمانی بود که قاعده کلی برای خرید لپ تاپ یک جمله ساده بود، «سریعترین پردازندهای که پول کافی برای خریدش داری، انتخاب کن» و این به این مفهوم بود که بزرگترین عددی که قبل از GHz دیده میشود و تو توان مالی خریدش را داری را بخر!
اما این روزها، بحث کمی پیچیدهتر شده است. معماری پردازنده تاثیر بیشتری نسبت به سرعت کلاک خالص دارد. این که یک پردازشگر جدید 1.9 گیگاهرتزی بهتر از یک پردازشگر قدیمی 1.9 گیگاهرتزی عمل میکند (با این که هر دو سرعت کلاک یکسانی دارند) نیازی به اثبات ندارد. بعنوان مثالی دیگر، پردازنده پنتیوم 4 که روی فرکانس 3.6 گیگاهرتز تنظیم شده است در برابر پردازندهی Core i3 که روی فرکانس 3.3 گیگاهرتز تنظیم شده است، حرفی برای گفتن ندارد. پس دیگر همه چیز به گیگاهرتز خلاصه نمیشود.
نکته بعدی Turbo Boost است. بسیاری از پردازشگرهای امروزی میتوانند بسته به این که آیا به سرعت بالاتری نیاز هست یا نه تا حد از پیش تعیین شدهای بطور خودکار سریعتر کار کنند.
بسیاری از افراد به پردازشگرهای فوق سریع نیازی ندارند. به همین دلیل هم هست که سری اولترابوکها در بازار موفق ظاهر شدهاند. در واقع یک پردازندهی دو هستهای کلاس متوسط مانند Core i5 نیاز اکثریت را برطرف خواهد نمود مگر آنکه شما قصد داشته باشید تا کارهای پرهزینهای مانند رندر تصاویر سه بعدی و اِنکود فیلم انجام دهید. حتی بازیها هم بیشتر از آن که به پردازشگر شما وابسته باشند به کارت گرافیک بستگی دارند.
3- این لپتاپ صدای دالبی/تیاچایکس/بیتس دارد وکیفیت صدای آن بالاتر است!
استثناهایی در این زمینه وجود دارد ولی روی هم رفته این مورد هم الزاما درست نیست. شما در واقع یک محصول با سخت افزار مطلوبتر دریافت نمیکنید بلکه در این گونه لپتاپ ها نرمافزاری وجود دارد که تلاش میکند تا اسپیکرهای ارزان و ضعیف لپتاپ شما صدای بهتر تولید کنند، که البته در اکثر اوقات شما ترجیح خواهید داد تا به همان روش گوش دادن از طریق هدفون بازگردید.
بعضی راهنماییهای کلی در مورد خرید لپتاپی با بهترین کیفیت صدا وجود دارد:
قبل از خرید لپتاپ بررسیهای انجام شده توسط وبسایتهای معتبر در مورد آنها را مطالعه کنید.
اگر نسخهای از لپتاپ شما در فروشگاهی برای تست وجود دارد، تعدادی آهنگ روی آن اجرا نمایید تا عملکرد اسپیکرها را از نزدیک مشاهده کنید.
هرچه لپتاپ شما بزرگتر باشد، معمولا اسپیکرهای لپتاپ شما هم بزرگتر خواهند بود. حتی گاهی اوقات یک سابووفر هم دریافت میکنید که این امر معمولا در هنگام خرید لپتاپهای 17 اینچ و بزرگتر رخ می دهد.
اپل مایل است تا محصولاتش صدای متعادلی داشته باشند اما در این میان وقتی هم که صحبت از یک برند اسپیکر معروف باشد، اوضاع کمی بهتر میشود. برای مثال، همکاری کوتاه دل با شرکت JBL موجب تولید محصولات فوقالعادهای شد و لپ تاپهای ایسوس با اسپیکرهای تولید شده توسط Bang and Olufsen روی هم رفته تجربهی خوبی از صدا را برای کاربر رقم میزنند.
4- کارت گرافیک قویتر موجب میشود تا صفحات وب سریعتر باز شوند!
وقتی این یکی را شنیدیم، خیلی خودمان را کنترل کردیم تا با فروشنده درگیر نشویم! این مورد کاملا اشتباه است! یک نکته در این رابطه وجود دارد و آن این است که داشتن یک کارت گرافیک بهتر تا یک نقطهای باعث عملکرد بهتر میشود. مثلا اگر یک توسعه دهنده وب تصمیم گرفته باشد تا به میزان زیادی از ویژگیهای HTML 5 Canvas یا WebGL استفاده نماید، همانگونه که اخیرا در بعضی از بازیهای سه بعدی مرورگرهای اینترنتی رایج شده است، شاید کارت گرافیک تاثیر داشته باشد. اما درشرایط عادی وبسایتها هرگز از کارت گرافیک شما نمیخواهند که کاری انجام دهد.
سرعت بارگذاری صفحات وب بیشتر به سرعت اینترنت شما، پردازشگر و سروری بستگی دارد که سایت مورد نظر شما را میزبانی میکند. همچنین ممکن است شنیده باشید که کارت گرافیک جداگانه برای تماشای فیلمها مناسبتر است. در گذشته این امر درست بود ولی در حال حاضر کارت گرافیک جداگانه برای تماشای فیلم غیر ضروری است.
5- کارت گرافیک 2 گیگابایتی از 1 گیگابایتی سریعتر است!
به احتمال بسیار زیاد با این مورد برخورد داشتهاید. زمانی که از فروشندهای میپرسیم پردازنده گرافیکی این لپتاپ چیست با پاسخ 2 گیگ است یا یک گیگ است مواجه میشویم. مقدار حافظه رم بالاتر کارتهای گرافیک موجب میگردد تا مواردی مانند بافتهای بزرگ تصویر در بازیها بهتر نمایش داده شوند یا تصاویر سه بعدی برجسته راحتتر در لپتاپ پردازش شوند اما بدون تردید حافظه رم تنها معیار برتری یک کارت گرافیک نیست.
مهم تر از حافظه رم، مدل کارت گرافیک مربوطه است که بطور قطع تاثیر بیشتری در نحوه عملکرد گرافیکی لپ تاپ شما خواهد داشت. این موضوع مانند یک میدان مین است چرا که شناسایی مدلها بصورت صحیح و اطلاع از قابلیتهای مفید یا نقاط ضعف احتمالی نهفته در آنها برای مبتدیان به سادگی امکانپذیر نیست. برای مثال دو مدل GeForce GT 630M و GeForce GT 540M را در نظر بگیرید. به نظر شما کدامیک از این دو مدل بهتر هستند؟ در نگاه اول به نظر میرسد مدل 630 بهتر باشد ولی واقعیت این است که مدل 630M با کلاک 672 مگاهرتز همان مدل 540M است که در سری جدید کارتهای گرافیکی انویدیا به این ترتیب نامگذاری شده است و مدل GDDR5 دیگری از GeForce GT 630M با کلاک 800 مگاهرتز وجود دارد که هم قویتر از مدل مشابه خود است و هم مصرف کمتری دارد. حال این که یک کاربر عادی کدامیک از این دو مدل با نام یکسان 630M را خریداری کند و تا چه حد اطلاعات صحیحی به او در این زمینه داده شود، خود جای تأمل دارد. اگر دوست دارید تا بیشتر در این زمینه اطلاع داشته باشید اینجا را مطالعه کنید. به نظر میرسد خود شرکت انویدیا علاقه دارد تا عمدا مشتریان را با مدلهای مختلف سردرگم کند.
ما سایت نوتبوک چک را برای برطرف نمودن بسیاری از ابهامات در این زمینه پیدا کردیم. مدل کارت گرافیک لپ تاپ مورد نظر خود را بیابید و مشاهده نمایید که این کارت گرافیک در میان تمام کارتهای موجود از دو شرکت انویدیا و AMD در کجا قرار میگیرد.
شما هم اگر تجربیاتی از نکاتی که در هنگام خرید لپتاپ باید رعایت کنیم، دارید با ما و خوانندگان UbiRock در قسمت نظرات در میان بگذارید. مقالاتUbiRock با نظرات خوب شما تکمیل میشوند.